Siirry sisältöön

VakuTaku

Näin säästät sähköä: vinkit kerros- rivi ja omakotitaloon

Naiset puhuu rahasta @naisetpuhuurahastaNaiset Puhuu Rahasta
Etsi sinulle sopivin sopimus
Kilpailuta sähkösopimuksesi
Sähkö on olennainen osa arkeamme – tarvitsemme sitä asumiseen, työntekoon ja enenevissä määrin myös liikkumiseen. Kulutamme sähköä jatkuvasti, mutta harvoin pysähdymme miettimään, kuinka paljon ja mihin kaikkeen sähköä oikeastaan kuluu.On järkevää tarkastella omaa sähkönkulutusta ja etsiä keinoja säästämiseen. Tässä artikkelissa tarjoamme hyödyllistä tietoa ja käytännön vinkkejä siihen, mitkä kodin laitteet kuluttavat eniten sähköä ja kuinka voit vaikuttaa omaan sähkönkulutukseen. Vinkkien avulla voit paitsi pienentää sähkölaskuasi, myös edistää kestävämpää elämäntyyliä!Maksatko sähköstä liikaa? Muista kilpailuttaa sähkösopimuksesi tietyin väliajoin!

Säästä sähköä valitsemalla oikea sähkösopimus

Miten sähköä voi arjessa säästää? Sähköä kuluu jokapäiväisessä elämässä  yllättävän moniin asioihin. Sähkö onkin yksi suurimmista ja toistuvista asumiseen liittyvistä kuluista -riippuen toki asumismuodosta. Yksi helppo tapa säästää itse sähkölaskun loppusummassa on valita oikeanlainen sähkösopimus.Sähkösopimuksia on erilaisia: kiinteähintaisia, määräaikaisia, sekä esimerkiksi sähkön käyttömäärään tai eri ajanjaksoon sidottuja, esimerkiksi yösähkö tai vuodenaikojen mukaan hinnoiteltu sähkösopimus. Määräaikainen sähkösopimus voi olla esimerkiksi 6, 12 tai 24 kuukauden pituinen. Tällaista sähkösopimusta ei voi irtisanoa ennen määräajan päättymistä. Lisäksi vaihtoehtona on myös pörssisähkö, jonka hinta muodostuu kysynnän ja tarjonnan mukaan.Valitsemalla omaan kulutukseen ja asumismuotoon parhaiten sopivan sähkösopimuksen voit vaikuttaa sähkölaskusi suuruuteen.

Voit vaikuttaa sähkön hintaan, et sähkön siirtohintaan

Sähkönkulutus mitataan kilowattitunteina ( kWh). Myös sähköenergian hinta ilmaistaan kilowattitunteina, eli hinta on aina  snt/kWh (esimerkiksi 8,5 senttiä/kWh).Sähkölaskun loppusumma muodostuu neljästä eri tekijästä: sähköenergian hinnasta, joka määritellään valitulla sopimuksella, sähköyhtiön perimästä perusmaksusta, sähkön siirtomaksusta sekä sähköverosta. Näistä neljästä voit vaikuttaa suoraan kahteen ensimmäiseen.

Mihin sähköä kuluu eniten?

Suomalaisten arjessa sähköä kuluu eniten kodin lämmitykseen. Kulutukseen vaikuttaa suuresti asunnon lämmitysmuoto sekä  asunnon tai talon energiatehokkuus. Omakotitaloissa on usein myös muuta talotekniikkaa, jonka vaikutus sähkönkulutukseen on merkittävä.Ilmanvaihto, lämmitys, viilennys sekä veden lämmitys ovat kodin toimintoja, jotka kuluttavat huomattavan määrän sähköä. Omakotitalossa energiankulutus voi jakautua esimerkiksi seuraavasti:
  • 70% tilojen lämmittäminen
  • 12% käyttöveden lämmittäminen
  • 10% muut sähkölaitteet
  • 5% sähkösauna
  • 2% valaistus
  • 1% ruoan valmistaminen
Lämmitys voi muodostaa jopa reippaasti yli puolet kodin sähkönkulutuksesta. Suositeltu kodin lämpötila on 20-22 astetta ja usein jo yhden asteen pudottaminen auttaa pienentämään sähkönkulutusta. Käytännössä tämä voi tarkoittaa jopa 5 % säästöä lämmityskuluissa!

Näin säästät kodin lämmityskuluissa

  1. Pidä huonelämpötila sopivana
  2. Tarkista säännöllisesti ikkunoiden ja ovien tiivisteet
  3. Tuuleta järkevästi
Sähköä kuluu lämmityksen lisäksi myös moniin muihin kohteisiin. Veden lämmitys on usein riippuvainen sähköstä, ja tämä voi muodostaa jopa 15 % sähkönkulutuksesta. Käytä matalampaa lämpötilaa pyykin tai astianpesukoneen ohjelmissa vähentääksesi sähkön kulutusta. Myös suihkussa vietetyn ajan lyhentäminen näkyy sähkölaskussa.

Kodinkoneiden keskimääräinen sähkönkulutus

Eri kodinkoneet kuluttavat eri määrän sähköä. Vuoden 2021 jälkeen myydyistä sähkölaitteista on löydyttävä kodinkoneen energiatehokkuudesta kertova merkintä. Kodinkoneiden energiatehokkuusasteikko on EU:n määrittämä. Se kertoo, kuinka paljon laite kuluttaa energiaa. Asteikon tarkoituksena on tehdä laitteen energiatehokkuuden ymmärtäminen helpommaksi kuluttajalle, jotta tämä voi helpommin ottaa sähkönkulutuksen huomioon ostopäätöstä tehdessä.Näin paljon suomalaisten yleisimmät kodinkoneet kuluttavat sähköä:
  • Jääkaappi: 0,3–0,8 kWh/vrk
  • Astianpesukone: 0,6–1,6 kWh/kerta
  • TV (LCD 42"): 0,14-0,20 kWh / tunti
  • Pakastin: 0,5–1,5 kWh/vrk
  • Sähkösauna: 5,5–10 kWh / saunominen
  • Pyykinpesukone: 0,6-1,8 kWh/kerta
  • Sähköuuni: 1,5-2,0 kWh tunnissa
  • Kahvinkeitin: 0,1 kWh/10 min
  • Sähköauton lataus: 20-25 kWh per 100 kilometriä
Kannattaa muistaa,  että vanhat kodinkoneet voivat kuluttaa sähköä merkittävästi enemmän kuin nykyaikaiset energiatehokkaat laitteet - jopa puolet enemmän. Usein siis kodinkoneen päivittäminen uuteen voi olla järkevä teko sähkönkulutuksen hillitsemisessä. Uudehkoja, energiatehokkaita laitteita voi hankkia säästöä ja ympäristöä ajatellen myös käytettynä. Vaikka sähkönkulutus saattaa vaikuttaa pieneltä tekijältä, pätee jälleen sanonta: pienistä puroista kasvaa iso joki. Sama pätee sähkön säästämiseen.

Toimivat vinkit sähkön säästämiseen

Näin säästät sähköä  kerrostalossa

  1. Vältä pitämästä kodin elektroniikkaa turhaan päällä. Irrota laturin johdot latauksen päätyttyä ja sulje laitteet valmiustilan sijaan kokonaan.
  2. Säilytä ja valmista ruoka fiksusti. Oikeat säilytyslämpötilat takaavat myös ruoan säilymisen.
  3. Puhdista kodinkoneet säännöllisesti liasta ja pölystä ja varmista laitteiden optimaalinen toiminta.
  4. Jos asunnossa on sauna tai lattialämmitys, käytä näitä järkevästi.
  5. Tarkista, että jääkaapissa ja pakastimessa on sopivat lämpötilat ja sulata pakastin säännöllisesti. Jos mm. jääkaapin lämpötila on liian kylmä, laite kuluttaa huomattavasti enemmän energiaa.
  6. Käytä astia- ja pyykinpesukoneita täysinä.
  7. Hyödynnä luonnonvaloa ja sammuta valot tiloista, joissa ei oleskella.
Voit edellä mainittujen vinkkien avulla säästää sähköä myös rivitalossa. Rivitaloasunnon sähkönkulutuksessa voit ottaa huomioon myös seuraavat asiat:

Näin säästät sähköä rivitalossa

  1. Alenna kodin lämpötilaa asteella.
  2. Jos asuntosi lämpenee sähköllä, selvitä, voitko ilmalämpöpumpulla madaltaa lämmitys- ja viilennyskustannuksia pitkällä juoksulla.
  3. Huolehdi ilmastoinnin toimivuudesta ja siitä, ettei lämpö karkaa harakoille. Talvella sälekaihtimien kiinni pitäminen voi vähentää jopa 20 % ikkunoiden kautta karkaavaa lämpöenergiaa.
  4. Vaihda kodin valaisimet LED-valaisimiin.
Yllä mainittujen vinkkien lisäksi omakotitaloasujan on hyvä huomioida myös seuraavat asiat:

Näin säästät sähköä omakotitalossa

  1. Kiinnitä huomiota talotekniikkaan ja tämän kulutukseen.
  2. Säädä pihavalaistus ajastimella tai liiketunnistimella toimivaksi.
  3. Huolehdi ikkunoiden ja ovien tiivisteistä.
  4. Seuraa eri tiloissa talon lämpötiloja ja säädä tarvittaessa järkevämmiksi.
  5. Hyödynnä teknologiaa ajastamalla toimintoja talossasi halvempaan pörssisähkön aikaan.
  6. Huolla ja puhdista ilmalämpöpumpun sekä ilmanvaihtolaitteen suodattimet säännöllisesti, jotta laitteet toimivat tehokkaasti.

Sähkösopimuksella on väliä – kilpailuttaminen tuo säästöä!

Sähkösopimus kannattaa kilpailuttaa säännöllisesti. Kuten edellä mainitsimme, sähkön hinta muodostuu sähköenergian hinnasta, palvelumaksusta, sähkön siirtohinnasta sekä arvonlisäverosta. Näistä sähköenergian hinnan ja perusmaksun voi kilpailuttaa ja valita itselle sopivimman vaihtoehdon.Sähkön säännöllinen kilpailuttaminen on erityisen kannattavaa jos käytössäsi on määräaikainen sähkösopimus, jos olet muuttamassa tai jos sähkönkulutuksesi muuttuu syystä tai toisesta merkittävästi. Tällainen tilanne voisi olla esimerkiksi hybridi- tai sähköauton hankinta. Kilpailuttamalla sähkösopimuksen säännöllisesti voit säästää vuosittain kymmeniä, ellet jopa satoja euroja.

Etsi sinulle sopivin sopimus
Kilpailuta sähkösopimuksesi