Siirry sisältöön

VakuTaku

Sähkösopimuksen kilpailutus – mitä kannattaa ottaa huomioon?

Naiset puhuu rahasta @naisetpuhuurahastaNaiset Puhuu Rahasta
Etsi sinulle sopivin sopimus
Kilpailuta sähkösopimuksesi
 Olisiko aika vaihtaa halvempaan sähkösopimukseen? Me kaikki tarvitsemme kodeissamme sähköä moniin eri tarkoituksiin. Riippuen asumis- ja ennen kaikkea kodin lämmitysmuodosta, kotitalouksien sähkönkulutuksessa voi olla suuria eroja. Maksatko sinä liikaa sähköstä?Sähkösopimus kannattaa kilpailuttaa aina aika ajoin. Tällä sivulla kerromme, mistä sähkön hinta koostuu, millaisia erilaisia sähkösopimuksia on olemassa ja mitä sinun kannattaa tietää ennen kuin kilpailutat sähkösopimuksesi. 

Mitä tulee ottaa huomioon ennen sähkösopimuksen kilpailuttamista?

Ennen sähkösopimuksen kilpailuttamista on ensisijaisen tärkeää selvittää, kuinka paljon sähköä kotitaloudessasi kuluu vuositasolla. Tarkat kulutustiedot löydät sähköyhtiösi verkkopalvelusta sekä kuukausikohtaisista sähkölaskuista. Useimmat sähköyhtiöt tarjoavat käteviä mobiilisovelluksia sähkönkulutuksen seurantaan ja tietojen tutkimiseen – myös näitä kannattaa hyödyntää kulutuksen seuraamisessa.Kun olet selvittänyt tarkat tiedot menneestä sähkönkulutuksesta kirjaa lukemat ylös, jotta voit hyödyntää niitä sähkösopimuksen kilpailuttamisessa. Lähes jokainen kilpailutuspalvelu kysyy arviota taloutesi sähkön vuosikulutusta.Kulutuksen lisäksi on tärkeää selvittää tämänhetkisen sopimuksen ehdot ja hinnat. Kuinka paljon maksat sähköstä per kWh ja kuinka kallis kuukausittainen  perusmaksu on? Jos sinulla on voimassa määräaikainen sähkösopimus, milloin sopimus on päättymässä?

Kuinka usein sähkösopimus kannattaa kilpailuttaa? 

Sähkösopimuksen kilpailuttaminen on suositeltavaa säännöllisin väliajoin. Kilpailuttaessa on kuitenkin tärkeää ottaa huomioon nykyisen sopimuksen kesto ja siihen liittyvät ehdot.Yleisesti ottaen voit kilpailuttaa sähkösopimuksen niin usein kuin haluat. Määräaikaisen sähkösopimuksenkin voi kilpailuttaa jo useita kuukausia ennen kuin sopimus päättyy (uusi sopimus astuu voimaan heti kun määräaikainen sopimus tulee tiensä päähän). On kuitenkin hyvä huomioida, että jos vaihdat sähköntoimittajaa usein, paikallinen sähkön jakeluverkkoyhtiösi saattaa veloittaa sinulta sähkömittarin lukemisesta aiheutuvat kulut jokaisen myyjän vaihdon yhteydessä.

Ota nämä huomioon sähkösopimusta kilpailuttaessa!

Hinta on tietysti tärkeä tekijä kilpailuttamisessa, mutta on myös muita näkökulmia, joita kannattaa huomioida:
  1. Mieti, millaiset arvot ovat sinulle tärkeitä. Arvostatko esimerkiksi ympäristöystävällisesti tuotettua sähköä?
  2. Kun solmit uutta sähkösopimusta, varmista tuleeko sinun ilmoittaa sopimuksen päättymisestä edelliselle sähköyhtiölle vai hoitaako uusi sähköyhtiö tämän puolestasi. Lähes aina uusi sähköyhtiö hoitaa ilmoituksen tekemisen.
  3. Kiinnitä huomiota laskutusväliin. Jos taloutesi sähkönkulutus on suurta, laskutusväli kannattaa olla suhteellisen lyhyt - esimerkiksi 1–2 kuukautta. Näin suuret sähkölaskut eivät pääse yllättämään.
  4. Jos sähkönkulutuksesi on hyvin pientä (esim. kerrostaloyksiö), ratkaisevaksi tekijäksi voi muodostua perusmaksun suuruus. Tällöin on suositeltavaa etsiä sähkösopimus, jossa kuukausittainen perusmaksu on erittäin matala, tai jopa 0 €.
  5. Suuren omakotitalon kohdalla jossa sähkön kulutus on suurta, ratkaisevammaksi tekijäksi tulee sen sijaan sähköenergian hinta. Keskity tällöin kilowattitunnin hintaan.
Kun tunnet kulutuksesi ja tiedät, mitä odotat sähkösopimukselta, kilpailutus on helppoa! Säännöllinen sähkösopimuksen kilpailuttaminen on hyvä keino pitää sähkönkulutukseen liittyvät ylimääräiset kulut kurissa.

Mistä sähkön hinta muodostuu?

Sähkön hinta muodostuu sähköyhtiön määrittelemästä sähköenergian hinnasta, siirtomaksusta, eli verkkopalvelun hinnasta sekä arvonlisäverosta. Sähkön siirtomaksu, jota voidaan kutsua myös verkkopalvelun maksuksi, suoritetaan paikalliselle sähköyhtiölle, joka vastaa sähkön siirrosta verkosta kotitalouksiin.Käyttämäsi sähköenergia voi sen sijaan tulla muualtakin kuin oman paikkakuntasi sähköyhtiöltä. Sähkön siirtomaksu tai arvonlisävero eivät ole kilpailutettavissa. Sähkösopimuksen taas voit kilpailuttaa laajasti oman alueen ulkopuolisiin sähköntarjoajiin. Kilpailuttamisella vaikutat nimenomaan sähköenergian hintaan.

Määräaikainen, toistaiseksi voimassa oleva vai pörssisähkö?

Sähkäsopimuksia vertaillessa kannattaa harkita kuinka paljon on valmis käyttämään aikaa hintojen vertailuun sekä edullisten aikojen hyödyntämiseen jokapäiväisessä arjessa. Tällä viittaamme etenkin pörssisähköön, jonka hinta vaihtelee tunneittain pohjoismaisen sähköpörssin Spot-hintojen mukaan.

Toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus 

Toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus luo mielenrauhaa sillä tiedät, että hinta pysyy toistaiseksi samana. Toistaiseksi voimassa olevan sopimus ei kuitenkaan aina ole se edullisin.Jos sinulla on toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus, voit kilpailuttaa sopimuksen milloin tahansa. Selvitä kuitenkin mikä on sopimuksen irtisanomisaika. Yleensä toistaiseksi voimassa olevissa sähkösopimuksissa noudatetaan kahden viikon irtisanomisaikaa.

Määräaikainen sähkösopimus 

Määräaikainen sähkösopimus tarjoaa mielenrauhaa sähkön hinnan suhteen tietyn ajanjakson ajan. Kun sopimus tulee päätökseensä, uuden sähkösopimuksen kilpailuttaminen on jälleen ajankohtaista ja ennen kaikkea kannattavaa. Sähköyhtiöt tarjoavat aina uutta sopimusta päättyvän sähkösopimujsen perään, mutta hinta on usein aikaisempaa korkeampi, jonka vuoksi kilpailuttamalla sähkösopimuksen voit säästää selvää rahaa. Määräaikaisen sähkösopimuksen voi yleisesti irtisanoa vain joissain tilanteissa, esimerkiksi muuttaessa. Sopimuksen irtisanomisesta on aina sovittu sopimusehdoissa.

Pörssisähkö

Pörssisähkö jakaa kuluttajien mielipiteet. Jos aikasi riittää sähkön hintojen seuraamiseen ja esimerkiksi pyykinpesun tai auton lataamisen ajoittamiseen, voi pörssisähkö olla sopiva valinta. Kannattaa kuitenkin huomioida, että hinnannousut ja -laskut voivat tapahtua nopeasti ja jyrkästi. Pörssisähkö voi olla säästöä tuova vaihtoehto, jos pystyt pysymään tarkkana.Tiesitkö? Usein sähköyhtiöt tarjoavat pörssisähkön rinnalle myös kausittaisia hintakiinnityksiä esimerkiksi talvikuukausien ajalle, joiden avulla voit saada mielenrauhaa sähkön hinnan osalta. Pörssisähkö on parhaimmillaan halvin vaihtoehto, mutta sen hyötysuhde vaatii selvästi eniten työtä.

Miten pörssisähkön hinta muodostuu?

Pörssisähkön hinta muodostuu pohjoismaisen sähköpörssin Spot-hintojen mukaan. Hintaan vaikuttavat muun muassa sää, kysyntä ja tarjonta: esimerkiksi tuulivoiman tai vesivoiman saatavuus muun sähköntuotannon ohella. Tarkalleen ottaen sähkön Spot-hinta määräytyy päivittäisissä huutokaupoissa, joissa sähköä ostetaan ja myydään. Suomessa pörssisähkön hinta noudattaa NordPool -sähköpörssin Spot-hintoja, jotka määritellään erikseen jokaiselle tunnille tulevaa vuorokautta kohden.

Miten voin vaikuttaa sähkölaskun loppusummaan?

Sähkölaskussa näkyvään loppusummaan voi vaikuttaa kahdella eri tavalla. Kulutuksesi vaikuttaa siihen paljonko sähköä pitää ostaa, ja valitsemasi sähkösopimus vaikuttaa maksamaasi kilowattihintaan sekä mahdollisiin perusmaksuihin. Sähkösopimuksia on tarjolla määräaikaisia, toistaiseksi voimassa olevia, vuoden- tai vuorokauden aikaan sidottuja hintoja, ympäristöystävällisempiä vaihtoehtoja sekä sähkön pörssihintaan sidottuja sopimuksia. Valinnan varaa riittää! Mieti siis, millainen sähkönkuluttaja ja erityisesti kulutuksen seuraaja olet.Haluatko helpon ratkaisun, jossa kulutetun kilowattitunnin hinta on aina sama – oli pörssisähkön hinta mikä tahansa, vai oletko valmis kiinnittämään enemmän huomiota sähkönkulutukseen ja hintojen seurantaan? On tärkeää pitää mielessä, että sähkönkulutus myös vaihtelee vuodenaikojen mukaan.Kilpailuttamalla sähkösopimuksen ja pitämällä kirjaa kulutuksesta sinun on helpompi tietää voitko jollain tavalla säästää sähköä ja vaikuttaa kokonaiskustannuksiin.
Etsi sinulle sopivin sopimus
Kilpailuta sähkösopimuksesi